понедељак, 29. март 2010.

Crna Gora


Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za slobodu i za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hrišćanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile čineći Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.
Neko će reći da su joj ime, Crna Gora, donijeli moreplovci za koje je sa pučine izgledala kao vrletna i mračna jer su se odmah iznad njenih toplih obala dizale planine i vrleti ispresijecani klancima. Drugi bi rekli da su joj neprijatelji dali to ime, zbog loše sreće koja bi svakoga zadesila ukoliko bi pokušao da je pokori, u nekim davnim vremenima. Istina je u tome da svoje ime nosi po onima koji su je učinili državom – dinastiji Crnojevića. Oni su uz dinastiju Petrovića ostali rodonačelnici jedne savremene, male ali ponosne, zemlje na Mediteranu.

Crna Gora je jedna od najstarijih evropskih država. Možda će vas njeno ime, Montenegro kako ono zvuči na većini svjetskih jezika, na trenutak zavarati da je riječ o zemlji južne Amerike. No, ukoliko se malo raspitate i potražite kakvu ličnu kartu naše zemlje otkrićete da Evropa sa svim svojim nacionalnim, kulturnim i istorijsko–geografskim diverzitetom krije i jednu malu, ali po mnogo čemu posebnu i privlačnu državu u sebi.

Crna Gora je južno-evropska i mediteranska zemlja. Spada u red najjužnijih evropskih država i izlazi na južni dio Jadranskog mora. Na oko 500 km od Rima, 1.500 od Pariza i Berlina, i oko 2.000 km zapadno od Moskve, Crna Gora leži na Balkanskom poluostrvu u samom srcu Evrope.

Gdje se nalazi Crna Gora?

Ona se prostire izmedju 41° 51’ i 43° 30’ sjeverne georgrafske širine, te između 18° 26’ i 20° 21’ istočne geografske dužine. Najjužnija tačka se nalazi na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, a najsjevernija duboko u kontinentalnom dijelu nedaleko od tromeđe Bosne, Srbije i Crne Gore. Iako je rastojanje između ove dvije tačke svega 190 km, između mediteranske klime juga i surovih planinskih vrhova sjevera kao da postoji jedan čitav svijet. Iz ovoga razloga Crnu Goru nazivaju zemljom 6 kontinenata. Geografski i klimatski diverzitet i njen geografski položaj čine je destinacijom koja će vam ponuditi jutarnje kupanje u vodama Mediterana i popodnevno skijanje poput onoga u Alpima

Нема коментара:

Постави коментар