уторак, 18. мај 2010.

Planina Durmitor i Rijeka Tara




Zbog svoje neopisive ljepote i nedirnute prirode, Durmitor je jos 1952. proglasen nacionalnim parkom. Nacionalni park Durmitor se proteze od planinskog masiva Durmitor, sa kanjonima Tare, Susice i Drage, pa do kajnonske doline Komarnice.Gorostas Durmitor, obiluje impozantnim planinskim vrhovima i mnogobrojnim lednickim jezerima koja su okruzena bogatim cetinarskim sumama. Brze i bistre rijeke podarile su Durmitoru velelepne kanjone, medju kojima se istice kanjon Tare kao jedan od najlepsih na svijetu. Raznovrsna flora i fauna Durmitora privlaci mnoge zaljubljenike u prirodu. Durmitor je uvrsten u World Natural Heritage.Kanjon divlje i neobuzdane ljepotice, rijeke Tare, drugi je po velicinini na svijetu, odmah iza Kolorada.
Najvecim i jednim od najlepsih kanjona Evrope, kanjonom Tare, mozete uzivati spustajuci se njegovom divljom lepoticom koja u svakom kutku krije prizore za koje obavezno uz sebe morate imati foto aparat.Ovaj jedinstveni osecaj mozete doziveti u arhaicnim drvenim splavovima ili iz udobnosti gumenih camaca. I u jednom i u drugom slucaju dozivljaj ce biti neponovljiv. Splavarenje pocinje sa Splavista odakle krecete u avanturu dugu oko 100 km, najlepsim i najuzbudljivijim predelima kanjona. Vec na samom pocetku Tara ce vas ocarati vodopadima Ljutice, procicete ispod monumentalnog mosta na Tari cija visina iznosi 165 m, a zatim ce vas docekati stari rimski prolaz – Lever Tara.

Slapovi i brzaci koji vas ostavljaju bez daha i vodopadi koji zaustavljaju vreme Taru ce zauvek urezati u vase srce da bi joj se iznova vratili. Splavarenje cete zavrsiti kod Scepan polja uz rucak ili veceru pored reke sa dozivljajem koji cete jedva cekati da ponovite..


Нема коментара:

Постави коментар